2 weeks ago
4 min. čítania

Modulárna výstavba vzala odvetvie útokom, ale koľko toho o koncepte viete?

V neustále sa meniacom stavebnom priemysle stále vidíme nové koncepty a nápady, ktoré sa prinášajú nový vietor. So snahou nájsť lepšie a efektívnejšie spôsoby, ako robiť veci, vždy hľadáme ďalšiu veľkú myšlienku.

V neustále sa meniacom stavebnom priemysle stále vidíme nové koncepty a nápady, ktoré sa prinášajú nový vietor. So snahou nájsť lepšie a efektívnejšie spôsoby, ako robiť veci, vždy hľadáme ďalšiu veľkú myšlienku.

Koncept modulárnych budov je stále obľúbenejší, a preto sme sa rozhodli pozrieť sa na všetko, čo je okolo tohto nového šialenstva.

Čo je to modulárna konštrukcia?

Modulárna konštrukcia je myšlienka postaviť budovu mimo miesta stavby a priniesť ju po dokončení prác na miesto výstavby a dokončiť.

Modulové budovy je možné vytvárať a montovať z rovnakých materiálov a podľa rovnakých špecifikácií ako tradičná konštrukcia, ale v továrni mimo miesta projektu. Po dokončení stavby sú moduly dopravené na miesto projektu a v krátkom čase zmontované.

Cieľom je v zásade naplánovať, navrhnúť a vyrobiť všetko, čo sa dá v montážnom závode a tak dokončiť projekt v čo najkratšom čase.

Aké sú výhody?

Jednou z hlavných výhod modulárnej konštrukcie oproti tradičným je, že prácu je možné vo všeobecnosti dokončiť oveľa rýchlejšie, pričom dochádza k oveľa menšiemu zdržaniu, ako by priemerný projekt mohol mať.

Všetci vieme, že projekty sa môžu často oneskoriť z mnohých dôvodov, pričom jedným z najčastejších dôvodov sú poveternostné podmienky. Keď zmontujete všetko vo výrobnej hale , počasie už nie je problémom a prácu je možné dokončiť zrýchleným tempom.

Podľa prieskov sú modulárne projekty dokončené až o viac ako 50% rýchlejšie ako tradičné stavby.

Použitie modulárnych konštrukcíí je tak isto cenovo dostupnou možnosťou z podobných dôvodov, ako sme práve spomenuli. Oneskorenia sú nielen časovo náročné, ale aj nákladné, čo má za následok, že sa viac peňazí vynakladá na prácu a potenciálne nový materiál.

Schopnosť použiť rovnaké materiály na stavbu modulárnej budovy, ktorá trvá podstatne kratšie, čo má za následok zníženie nákladov, čo je pozitívne pre všetkých zúčastnených.

Ďalšou výhodou budovania modulárnych stavieb je zníženie počtu zranení a nehôd, ktoré sa dejú na staveniskách. Ako sme už uviedli, staveniská môžu byť potenciálne nebezpečné, takže hľadať spôsoby, ako tieto riziká znížiť, má zmysel.

Tým, že vyrábate všetko mimo miesta výstavby, eliminujete mnohé riziká úrazov nielen pre zamestnancov, ale aj pre širokú verejnosť. Padajúci materiál alebo škodlivé výpary môžu viesť dokonca až k smrteľným zraneniam, takže vykonanie veľkého množstva práce mimo verejnosti je určite obrovské pozitívum.

Modulárna konštrukcia je veľmi bezpečný spôsob práce a môžete sa spoľahnúť na dynamické kontroly vo výrobnej hale, ktoré zaistia, že diely neopustia továreň, pokiaľ nie sú 100% dokonalé.

Aký je vplyv na životné prostredie?

Vzhľadom na kratšie časové obdobia výstavby je množstvo produkovaných uhlíkových emisií oveľa nižšie. Vďaka tomu je modulárna výstavba oveľa ekologickejším a udržateľnejším spôsobom výroby budov, pričom výroba spotrebuje až o 67% menej energie. Podľa výskumu výstavba mimo staveniska zaznamenáva 40%-né zníženie uhlíkovej stopy v porovnaní s výstavbou na mieste.

Obrovskou výhodou modulárnych budov je skutočnosť, že je možné ich premiestniť bez väčších problémov. Tento druh flexibility príde vhod pri potrebe sťahovania sa napríklad za prácou, alebo ak už budova nie je potrebná v mieste pôvodnej výstavby je možné ju presunúť na nové miesto a používať na iné účely.

Aké sú nevýhody?

Nevýhodou modulárnej konštrukcie môže byť napríklad obmedzenie veľkosti modulov z dôvodu problémov s dopravou. Mať veľmi vysoké náklady  na dopravu na miesto projektu by sa mohlo ukázať ako problematické.

Ďalším problémom, s ktorým sa modulárne budovy v súčasnosti stretávajú, je nedostatok viery v kvalitu nehnuteľností, čo má za následok zníženie hodnoty ďalšieho predaja. Modulárnu konštrukciu obklopuje určitá stigma, pričom mnohí ľudia veria, že tradične stavané nehnuteľnosti majú v kvalite stavby navrch.

V tomto názore môžeme vidieť zmenu, pretože modulárna budova sa stáva čoraz obľúbenejšou metódou, ale to ukáže čas.


Ďalšie zaujímavé články

Prečo si vybrať modulárnu výstavbu?

Stavba prebieha v suchom prostredí nezávisle od počasia vo výrobnej hale a následne pokračuje montážou na mieste stavby, čím je neporovnatľne rýchlejšia ako klasická murovaná stavba.

Zobraziť

7 mýtov o modulárnych domoch

Existuje množstvo mýtov a mylných predstáv o modulárnych domoch. Ak uvažujete o modulárnej stavbe, my Vám ich pár predstavíme a vyvrátime.

Zobraziť

Máte otázku?

Vyplňte formulár a budeme Vás spätne v čo najkratšom čase kontaktovať.

Napíšte nám

alebo nám

Zavolajte